Image
Beleggen met TA

Er zijn honderden boeken over beleggen met technische analyse. Ze beloven je allemaal het paradijs, waar de computer je rijkelijk beloont.

Er zijn minstens evenveel websteks met rijkelijk informatie over technische analyse die al die boeken overbodig maken. Maar er is niet een boek of site die laat zien wat er echt met TA gedaan kan worden. Deze cursus laat dat wel zien.

Wat is er mis met technische analyse...
 

De basiscursus beleggen met technische analyse


image Deze cursus geeft kort en kraschtig weer waar de problemen zitten bij TA. Wie geld wil verdienen met deze techniek krijgt alles te zien wat er nodig is om de literatuur te doorzien en wat er nodig is om werkelijk geld te verdienen vandaag en morgen. Dus niet mooie resultaten getoond met dan de opmerking: resultaten uit het verleden komen in de toekomst niet meer terug.

In deze basiscursus behandel ik het volgende:
 1. Technische analyse tegenover fundamentele analyse
 2. Uitgangspunt: wat is de theoretische basis en hoe wordt die bewezen? Wat zijn daarvan de gevolgen voor wie TA wil toepassen?
 3. De instrumenten en basisbegrippen van TA en hoe exact worden die gedefinieerd.

 

Details


image De volgende begrippen behandel ik in deze module uitgebreid en ik laat zien wat de voor- en nadelen ervan zijn. Ik citeer daarbij steeds de literatuur en laat zien wat voor houvast de belegger er aan heeft. Het is de basis van alle omgang en handelen met technische analyse. Zonder dit zal een gebruiker steeds in het duister tasten over de in de literatuur getoonde resultaten.

 1. TA en FA: de uitgangspunten.
 2. chart reading [ grafieken ]
 3. Bewegingen en trends [ primaire, secundaire , korte } in bull- en bear markets
 4. welke aanwijzingen geeft TA om de trend te bepalen?
 5. Steun en weerstand: wat is het en wat zijn ze waard?
 6. Trendlijnen en hoe worden ze gepresenteerd in de literatuur en wat is het belang ervan?
 7. Trendkanalen en hoe wordt daar geld mee verdiend volgens de literatuur?
 8. Gemiddelden, soorten gemiddelden en het gebruik ervan volgens de literatuur.
 9. [ technische ] indicatoren: wat zijn het, waarvoor worden ze gebruikt?
 10. Tradingsystems, backtesten, optimaliseren: waar is het goed voor, waarvoor worden ze gebruikt, wat zijn de nadelen?
 11. MACD en RSI: wat doen ze?
 12. Software
 13. Waar vind je gratis alle informatie over technische analyse: of: waarom boeken kopen niet nodig is.
 14. Hoe verder?


 

Voorbeeld uit TA en FA: uitgangspunten


image Om een systeem te kunnen doorgronden, maar vooral om er fouten uit te halen en het verder te ontwikkelen is een basistheorie nodig. Deze theorie moet concrete aanknopingspunten geven waardoor de uitgangspunten kunnen worden getest aan de praktijk. In de zogenoemde empirische cyclus wordt dan de theorie verfijnd en verbeterd, meer in overeenstemming gebracht met de werkelijkheid. Alle TA boeken geven dan als uitgangspunt de volgende statement als theorie: citaat


Technische analyse gaat er vanuit dat alle informatie is verwerkt in de koersen


Het fundament van TA - dat staat in alle boeken - luidt: Alle informatie is verwerkt in de koersen. Dat wil zeggen: Als kan worden bewezen dat niet "alle informatie is verwerkt in de koersen", dan valt TA om.

Om de uitspraak te kunnen onderzoeken moet hij concreet zijn. Dus: wat is "alle informatie"? Wat moet de belegger daaronder verstaan? Geen enkel boek en geen enkele technische analist laat zich daarover uit. De uitpraak kan niet worden onderzocht. Doordat hij niet kan worden onderzocht kan hij evenmin worden weerlegd. Anders gezegd: de uitspraak is zinloos. Is nu ook TA zinloos?

Dat hangt ervan af of de uitspraak anders kan worden geformuleerd, meer in overeenstemming met de werkelijkheid van TA. [ en hoe dat gaat, laat ik zien in de cursus ].
 

Wat gebruikers zeggen


image Op 19-12-2018 om 16:40 schreef R:
Bedankt voor deze zeer leerzame cursus!
Dit heeft mij erg veel inzicht gebracht. En gelukkig had ik niet meteen de boeken besteld die in de pdf werden genoemd :-)

Ik ga er snel mee aan de slag.


 


Meedoen?


image de Basiscursus Technische Analyse is voor de belegger op profijtelijke manier TA wil gaan gebruiken; een gebruiker die wil weten wat hij/zij doet bij toepasssing van TA. Een gebruiker die niet wil nababbbelen, maar geld verdienen op de beurs.

Voorkennis.

De cursus is geschikt zowel voor personen die kennis hebben van TA als voor personen voor wie het gebied nieuw is.

Basiscursus TA. Auteursrecht: € 25,=.
Vermelden onder Welk Item?: Basiscursus TA
Welk item?